Geef jij ook invulling aan de keuzes van een ander?

Geef jij ook invulling aan de keuzes van een ander?

Ben Janssen 28 augustus 2017

Als schoolleider heb je er een hoop werk mee. Je staat voor de kwaliteit van het onderwijs op je school. Je doet wat je kunt. Je roeit met de riemen die je hebt en maakt continu keuzes. Maar zijn het wel jouw keuzes?

Je moet voldoen aan de kaders van de inspectie. Je moet voldoen aan de opdrachten binnen de stichting. Daarover wordt steeds verantwoording gevraagd. Want de bestuurder van de stichting moet zich kunnen verantwoorden naar de Raad van Toezicht. En de inspectie moet zich verantwoorden naar de minister. En jij levert de input voor hun normen. Heel veel 'moeten', het voelt alsof je tussen minstens 2 vuren zit. Is dit ook wat je wilt? Of waarvoor je zou kiezen?

De school leert kinderen eigen keuzes te maken. Eigenaarschap, ontwikkelen van executieve functies, zelfsturing. Belangrijk omdat je hiermee richting en invulling geeft aan je ontwikkeling. Zelf kiezen in plaats van reactief handelen. Hoe is dat voor jou als schoolleider? Vaak hoor ik schoolleiders verzuchten dat ze, op korte termijn, informatie moeten aanleveren. En daarbij gebruiken ze vaak het woordje 'weer'. Omdat het gevoel is dat er sprake is van urgentie op ad hoc basis. Je wordt als schoolleider in een reactieve positie gedrongen. Een ultiem voorbeeld van deze reactieve positie is dat je als school een proef-inspectiebezoek organiseert waardoor je voor het echte inspectiebezoek al toetst of je aan normen van de inspectie voldoet.
Het lijkt alsof je invulling geeft aan de keuzes van een ander. 

Kan dit anders? Het antwoord is ja. En het nieuwe inspectiekader biedt hiervoor de ruimte. Omdat ook de inspectie inziet dat er een verandering nodig is. 
Hoe kan het anders? In de volgende blogs beschrijf ik, op basis van een traject met een groep scholen, hoe je in 6 stappen van opgelegde naar geleefde kwaliteit kunt komen. Van invuloefening naar kwaliteitsimpuls.

Er zijn 0 reacties

Wij horen graag uw mening, laat een reactie achter

Velden met een * zijn verplicht.